Prestavba našich voliér - časť 2.

Prečo sme sa rozhodli prestavať pôvodné voliéry

V prvom rade je dôležité povedať, že voliéry, ktoré museli ustúpiť týmto novým, boli tie, v ktorých sme s našim chovom začínali. Určite to poznáte - pôvodný plán bol postupne v priebehu rokov naplniť aspoň tieto voliéry papagájmi. Avšak plány, hlavne u nás chovateľov exotického vtáctva, sa nie vždy podaria realizovať tak pomalým tempom, ako sú naplánované :) Voliéry boli onedlho plné a museli sme stavať ďalšie.

Určite nám teda rozumiete, čo pre nás znamenalo rozhodnutie tieto voliéry, pri ktorých stavbe sme sa veľa naučili (ale aj narobili), zbúrať a postaviť miesto nich nové. Prečo teda k tomuto rozhodnutiu došlo? Veľa napovie už materál, z ktorého bola ich masívna časť vybudovaná - v podstate sa jednalo o klasický drevodomček, postavený z profilov OSB-sklená vata-OSB. A práve tento materiál bol jedným z dôvodov, prečo nastala potreba konať. Ďalším dôvodom bola aj škridlová sedlová strecha.

Problémom teda bola hlavne konštrukcia. Vo vnútri bola oveľa vyššia prašnosť ako v našich druhých voliérach, OSB dosky sú predsalen drevo a to po opakovanom čistení voliér (ich vystriekavaní) cez rôzne škáry pomaly vpíjalo vodu a pracovalo. Sedlová strecha zasa netesnila tak ako by sme chceli. A poslednou vecou, ktorá rozhodla o tom, že sa voliéry budú demolovať, bolo zvýšenie komfortu pre papagáje vo vnútornej časti ich voliéry, prestavba búdok a pridanie inteligentných riešení.

Nižšie ponúkame zopár fotografií z toho, ako voliéry vyzerali pred prestavbou, a ako sme s nimi v priebehu pár dní skoncovali.

Zostante s nami aj v ďalších častiach, kde si postupne prejdeme všetky zmeny, ktoré sme urobili.